Retroblokk

Retroblokk

Egykori tévébemondóink világa

2021. szeptember 16. - Fecske László

Magyarországon a televíziózás az 50-es években kezdődött. Akkora újdonságnak számított a lakosság körében, hogy az emberek nagy része valódi csodának tartotta, s az első műsorvezetőket, bemondókat pedig hatalmas sztároknak tekintették, akiknek a nevét még a gyerekek is tudták. A legelső legendásnak mondható bemondók között ott volt Takács Marika, Lénárd Judit, Tamási Eszter és Varga József is.

Az első tévékészülékek megjelenésekor Budapesten, a Kossuth Lajos utcában valódi dugók alakultak ki 1957-ben, mivel a Keravill kirakatában megjelentek az első tévékészülékek, s a bámészkodók lelógtak a járdáról.

Érdekesség, hogy a kezdetleges Esti mese műsorblokkban a neves színművészek mellett a bemondók mondták el a mesét a gyerekeknek. fortepan-szalay-zoltan-tamasi-eszter.jpg A legelső bemondók igazi családtagokká váltak a tévénézők körében. Kedvesek voltak, szépen beszéltek, jól öltözködtek, s olykor az érzelmeiket is kifejezték egy-egy szomorú hír felolvasásakor, de ugyanúgy az öröm is kiült az arcukra, s mindez tetszetős volt a nézők számára, hiszen egy őszinte ember szólt hozzájuk.  

Márkus László színművész esti mesét mond:

A Magyar Televíziónak hosszú évtizedekig sikerült olyan bemondógárdát felvonultatnia, akik egytől-egyig népszerűek voltak. A magánéletükről mit sem tudtunk, de ez így volt rendjén. Sokak emlékeznek még az asztalra, rajta a mikorfonnal, a bemondók előtt papírlapok a felolvasnivalóval, mellettük egy-egy csokor virág, néha egy pohár víz, karácsony idején pedig adventi koszorú, avagy egy fenyőág feldíszítve szaloncukrokkal, üvegdíszekkel, otthonosabbá téve a környezetet. Szilveszterkor pedig - de más ünnepnapon is - a műsorvezetők remek hangulatba hozták a nézőket. Konfetti és egyéb szilveszteri kellék lógott rajtuk, s valamennyien benne voltak a muriban is, egy-két alkalommal belekerültek a szilveszteri műsorokba is. Knézy Jenő sportriporter gyakran szerepelt együtt Kudlik Júliával és Antal Imrével, közelebb kerülve így a nézők szívéhez. Remek élmény volt nézőként megismerni a műsorvezetők és a bemondók másik arcát, humorát, emberi énjét is.

 Ma már talán nem lenne rá idő - mondanák a tévés szerkesztők -, de néhány évtizeddel ezelőtt jutott néhány perc egy-egy komolyabb gondolat megosztására is a bemondók részéről. Ilyen pillanat volt Sugár Ágnes 1992-ben elmondott rövid beszéde:

 Gyermekkorunk bemondói adászáráskor Jó éjszakát!, Kellemes pihenést! kívántak nekünk, olykor még receptötleteket is megosztottak velünk, s minden ünnepen köszöntöttek minket, nézőket. Egyes szilveszteri műsorban voltak olyan emberségesek, hogy még a kamera mögött álló operatőröket is odahívták magukhoz pezsgőzni. Ma már ezt nehezen lehetne elképzelni.

Hogy milyenek is voltak egykori tévébemondóink és műsorvezetőink? Emberiek, szeretetreméltók, s valamennyien nagy tudással rendelkeztek, s tökéletesen mondták el a híreket, a műsorismertetőt és egyéb fontos gondolatokat. Néhány korabeli bemondó vallomása szerint az akkori időszak örömteli volt számukra, hiszen mint egy nagy család, olyan volt a hangulat a munkahelyen. Ez a miliő, ezek az emberek nagyon hiányoznak a televízióból. A ma már szinte robotszerű, érzelemmentesnek tűnő tévések - tisztelet a kevés kivételnek - nem fognak akkora emléket hagyni bennünk, mint az elődeik. Emlékezzünk rájuk nagy szeretettel! Megérdemlik.

Végezetül zárjuk ezt a blogot egy kellemes szilveszteri jelenettel 1993-ból, amelyben Kovács P. József búcsúzik az évtől a munkatársakat is bemutatva.

A bejegyzés trackback címe:

https://retroblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr9916610400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.17. 14:04:28

Mi mindig köszöntönk az utcán a szembejövő bemondónak, hiszen ha mi láttuk őt a tv-ben, nyilván ő is látott minket.
süti beállítások módosítása