Retroblokk

Retroblokk

Tv Maci: Az egyik legrégebbi "munkatárs" a televízióban

2021. július 26. - Fecske László

A Tv Macit joggal nevezhetik munkatársnak a magyar televízió dolgozói, hiszen még személyi igazolványa is van. Bár "ő" csak egy bábfigura - akit Bálint Ágnes álmodott meg, s (a máig legismertebb bábváltozatát) Foky Ottó tervezte, Szabó László (iparművész) kezei között pedig "életre kelt" -, mégis több évtized óta a Magyar Televízió egyik ikonikus alakjának számít. A Tv Maci négy alkalommal esett át némi változtatáson. A 60-as, 70-es évek Tv Maciját - amelyre sajnos már egyre kevesebben emlékeznek - Lengyel Zsolt tervezte, s Kövér Tibor alkotta meg.

Ekkor még fekete-fehérben láthattuk a kis mackót, aki tornázott, fogat mosott, s ugyanúgy ült le a tévé elé megnézni az esti mesét, mint az utódai. Társa is volt, akire sokan Valérkaként emlékeznek. A szobája és a fürdőhelyiség szolidan volt berendezve, mégis kellemes, barátságos hangulatot árasztott. (Érdemes megjegyezni, hogy volt még egy nulladik változat is a Tv Maciból, amelyet Kende Márta grafikus és Bálint Ágnes író készített el, ez persze csak egy próbadarab volt, amelyről sajnos már nincs fényképes emlék sem). 

A második macit 1968-ban mutatták be a gyerekeknek. Ez a maci már több mindent csinált a képernyőn, s még haja is volt. Bálint Ágnes Jó éjszakát, Maci! című képeskönyvének lapjain ez a maci szerepel.

Ez a Tv Maci ha tudott volna beszélni, elmondhatta volna magáról, hogy még a világűrt is megjárta, ugyanis 1980-ban Farkas Bertalan magával vitte, s a tévénézők szájtátva nézték az űrből közvetített Esti mesét.

A harmadik maci - amelyen külsőleg alig változtattak - 1981-ben került a képernyőre. A ruhatárát lecserélték, s új, modernebb bútorokat kapott, Valérkát pedig Csutkababa váltotta fel, akit a források szerint csak a képeskönyvekből ismerhettünk meg, a televízióban sosem mutatták. A Tv Maci ezen változata tizennyolc éven keresztül szerepelt a tévében. Bálint Ágnes több könyvben is megjelentette a kis tévésztár "életét", de még a rádió Esti mese műsorblokkjában is hallhattunk róla annak idején egy történetet Hogyan lettem Tv Maci? címmel.

Ez a maci mindössze két éven át szerepelt a tévében, ámde Bálint Ágnes újabb képeskönyvében (Én vagyok a Tévé-Maci) vele is találkozhattunk. Sajnálatos, de úgy tűnik, hogy a televízió nem fordított túl nagy figyelmet ezeknek a kópiáknak a megőrzésére, szinte alig maradt fent filmanyag a korabeli tv macikról.

A pletykák szerint bizonyos politikai okai is voltak annak, hogy az 1981-ben képernyőre került macinak is mennie kellett, s 1982-ben már készültek is az új maci kisfilmjei. A még alaposabban kidolgozott, barátságos tekintetű Tv Macit ezúttal Foky Ottó tervezte. Az ő nevéhez fűződik többek között Mirr-Murr, a Legkisebb Ugrifüles, és Misi Mókus is. A Tv Maci Paprikajancsi személyében új társat kapott, és egy teljesen megújult, modern - legalábbis az akkori korhoz illő - lakást, több játékkal, több bútorral, ízléses fürdőszobával. Foky Ottó figurája igen nagy népszerűségre tett szert hosszú távon is. Olyannyira, hogy amikor 1998-ban az akkori programigazgató levette a műsorról, óriási közfelháborodás követte az eseményt, s fél évre rá, már vissza is került a tévé képernyőjére. 

A Foky Ottó tervezte figurát Szabó László faragómester alkotta meg, s a bevezetőfilmekből rengeteg változat készült. Külön készítettek ünnepi (télapós, karácsonyi, húsvéti stb.) verziókat is. Ez a maci szorgalmazta a szobában való rendrakást, a tisztálkodást, a tornázást, s az időben való ágyba bújást. 

A Tv Maci az évek alatt olyan közkedvelt tévés szereplő lett, hogy a figuráját meg lehetett találni zsebkendőkön, ágyneműhuzatokon, falmatricákon, tolltartón, és plüssfiguraként is. Kellemes bevezetődallama azonnal a televízió  elé csalt bennünket, akkori gyermekeket, de olykor még a felnőtteket is. 

2012-ben érdekes dolog történt. A több évtizeden át nagy sikernek örvendő közkedvelt Tv Macit menesztették, s új változatot készítettek. Az új Tv Macinak testvére is volt, s a tisztálkodás, és a rendrakás helyett ez a maci a számítógép elé telepedett le, majd pedig a nagyképernyős tévé előtt, kanapén lazulva nézték meg az Esti mesét, a lánymackóval együtt. Itt a tudatos nevelésnek már nyoma sem volt. Nem csoda, hogy a közfelháborodás miatt négy hónap után el is tűnt a süllyesztőben, s a képernyőre visszakerült a Foky Ottó által tervezett figura - szerencsénkre persze, mert simán lenyomhatták volna az emberek torkán, mint ahogy azt már megszoktuk sok minősíthetetlen tévéműsor kapcsán. 

Íme, néhány fotó a kulisszák mögül, a Tv Maci című néhány lapos kiadványból, amelynek karácsonyi változata is készült (verses mesével):

A televízióban ma is látható Tv Maci az egyik legrégebbi "szereplő" - vagy "munkatárs", ha úgy tetszik - a tévések között, s ennek mi, értékeket kedvelő, meséket szerető, gyermeklelkületű felnőttek (is) nagyon örülünk. Reméljük, hogy még az unokáink is az ő meséin alszanak majd el esténként.

 

Forrás:

 www.takacsvera.hu/tvcikk/tvcikk.htm

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retroblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr7616608706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiss A 2021.07.27. 13:28:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hála kúrmányunknak, ma már nem történhet meg, hogy egy hím medve egy valószínűleg kiskorú p.jánossal bújjon ágyba! Mocskos libsik! Igaz, Iván? :D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.07.27. 15:59:22

Kedves érzés látni, hogy a macik szobáinak berendezésébe mennyi gondosságot tettek a készítők. Pedig ez "csak" egy főcím, de mégsem, ez a Tévémaci, a gyerekek ikonja, az esti mese, a nap egyik állandó fénypontjának ígérethordozója. Nekem a csehszlovák tévé csillaggyújtó pásztora a kutyusával szintén kedves volt, de a Tévémacit nagyon szerettük. Én már az első verziót is ismerem. Kultikus mű volt. A kishúgommal nevetve próbálgattuk, hogyan lehet a takaró alá alulról úgy besurranni, ahogy azt a mese után a macitól láttuk. :-)

Kiss A 2021.07.27. 18:12:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: látom a homoklobbi már teljesen átmosta az agyad. Eszedbe se jut mit csinál a medve paprika Jancsival a takaró alatt, villanyoltás után. Borzalom, hogy ez régen leadható volt a tévében. :D
süti beállítások módosítása