Retroblokk

Retroblokk

Miket gyűjtöttünk annak idején?

2021. július 02. - Fecske László

Ha néhány évtizedet visszaugrunk az időben, s az akkori fiatalság szokásait megvizsgáljuk, azt tapasztalhatjuk, hogy a gyűjtögetés igen népszerű volt. S hogy miket gyűjtögettünk mondjuk a 70-es, a 80-as, vagy a 90-es években? Számtalan dolgot. Bélyeget, szalvétát, képeslapot, képregényt, kártyanaptárt, négylevelű lóherét, préselt faleveleket, díszes levélpapírt, cigarettásdobozt, kitűzőket, matchboxot, játékkatonákat, posztereket, bakelit-, cd-, vagy épp dvd lemezeket, magnó-, és videókazettákat, matricákat, rágós-, és csokoládéspapírt, s ennek listáját még hosszasan lehetne sorolni.  

 A bélyeggyűjtés eléggé szép elfoglaltság volt, s annak ideján a férfigyűjtők előszeretettel invitálták a lányokat a szobájukba, hogy megmutassák nekik azt a bizonyos bélyeggyűjteményt, amelynek megcsodálása általában mindig mással végződött. De komolyra fordítva a szót, a bélyegek gyűjtése sokakat elvarázsolt. Egy-egy különleges darabért eszméletlen nagy pénzösszegeket kértek az árusítók, s mi valamennyien kapargattuk a borítékok sarkairól a néhány fillért érő példányokat is. A bélyegek gyűjtéséhez csodálatos albumokat lehetett kapni. S persze előfordult olyan is, amikor az apuka féltve őrzött gyűjteményéhez hozzápiszkáltak a gyerekek - mint A világ legrosszabb gyereke című ifjúsági filmben, amelyben a kincseket érő bélyegeket az egyik kisfiú szépen felragasztotta az album lapjaira.

 

 Sajnos a képeslapok és a kátyanaptárak is eltűnőben vannak, sok minden mással együtt. Ugyan még lehet kapni őket, de már korántsem akkora a kínálat, mint mondjuk 10-20 éve. A képeslapok és a kártyanaptárak témái széles skálán mozogtak. Szerepelt rajta csendélet, grafika, meztelen nők, számos híresség, filmajánló, és persze megszámlálhatatlan reklám. A képeslapok közül a legnépszerűbbek az ünnepi témájúak voltak. Gyönyörű húsvéti, karácsonyi és szilveszteri fotók díszelegtek rajtuk. 

 

 

A jelvényeket, kitűzőket a Pa-dö-dő együttes népszerűsítette a legjobban. Valamennyi fellépésükön a ruháikra teletűzdelt kitűzőkkel jelentek meg. Ezeken főként híres énekesek, együttesek, színészek, filmjelenetek, valamint rajzfilmsztárok voltak láthatóak. A 80-as, de még a 90-es években is nagy divatja volt, s bár bizonyos helyeken még ma is kapni, a varázsa már rég elszállt.

A csokoládéspapírokat legalább annyi gyerek gyűjtötte, mint a rágóspapírokat. A rágókban olykor matrica, olykor csak egy a rágó témájához kapcsolódó kép, olykor pedig tetoválós papír volt található. A gyermekek körében népszerű volt a Tini nindzsa, a Donald, a Pumukli, a Knight Rider, és a Turbo rágó is. A legtöbb akkori gyermek íróasztala és valamennyi szekrénye is tele volt ragasztgatva az ehhez hasonló rágóspapírokkal. 

Szalvéta és textilzsebkendő. Ezeket leginkább a lányok gyűjtögették, de a fiúknak sem volt szégyen, ha ezek gyűjtésével foglalkoztak. Ha ez érdekelte őket, miért is ne? A legtöbb szalvétát ünnepek alkalmával lehetett begyűjteni (pl. húsvéti locsolódás, karácsony, születésnap, névnap). A textilzsebkendők különlegesek voltak, s a szalvéták is számtalan formában jelentek meg. Nem csak alakjukat tekintve volt számos darab belőle, a témájukat tekintve is elmondhatjuk, hogy nagyon sokféle szalvéta létezett, s létezik mind a mai napig. Káprázatos szalvétákat készítettek a régi időkben, amelyek közül némelyik olyan finom tapintású volt, mint a selyem. Akárcsak a 80-as évek óvodai ágyneműire, ezekre is rákerült nem egy neves magyar, vagy épp külföldi rajzfilmsztár. Dr. Bubó, Pom-Pom, Kíváncsi Fáncsi, de még a Csip-csup csodákból ismert Kalán néni figurája is ott tündökölt a féltve őrzött darabokon.

Aki cigarettásdobozokat gyűjtött, azok általában eltették (vagy inkább feltették a polcaikra) a kólás, s a sörös alumínium dobozokat is. A szekrények tetején ezeket élmény volt törölgetni. 

Bármennyire is furcsa, sokak szerint bakelitlemezeket még ma is menő dolog gyűjtögetni, annak ellenére, hogy sokan - még ha karcmentes is - kivágják őket a kukába. Bizonyos darabok még ma is sokat érnek a gyűjtőknek, másoknak semmit. A magnó-, és a videókazetta korszak sajnos hamar jött, és hamar távozott. Magnó-, és videókazetta lejátszására alkalmas készülékeket talán már nem is kapni újonnan. Ki gondolta volna, hogy a kazettáinkat hamar leváltja majd a cd és a dvd? Sokan ezeket is őrült módjára kezdték gyűjtögetni... de minek? Ugyan még árulnak a boltokban efféle termékeket, de talán ez is eltűnik majd örökre, mint az "elődeik". 

Tény, hogy a tárgyak gyűjtögetése remek szórakozás volt gyermekkorunkban, amelyet talán soha nem tudunk kinőni. Olyan nagy élmény volt ez, mint a 90-es években megjelent Lutra albumok, amelyeket szintén sokan beszereztünk, és örömmel ragasztgattuk tele őket. Hatalmas varázsa volt annak az időszaknak. Gyűjteni még ma is lehet sok mindent. S hogy ki mit kezd el gyűjtögetni, az már az egyén dolga. Hogy a mai termékeknek lesz-e egyfajta retró hatása a mai fiatalok számára a jövőben, azt nem tudhatjuk. A kétezres évek előtt születettek viszont rengeteg élménnyel gazdagodtak e tekintetben, hiszen az internet hiányát ezzel a hobbival (is) igyekeztünk pótolni. Bár nem mintha hiányzott volna nekünk az internet; az egyszerűbb világ egyszerűségében is remekül elvoltunk, mi, gyűjtögető életmódot folytató emberek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retroblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr7116610418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bratya 2021.07.06. 09:48:57

Manapság a bélyegek a katalógusáruk 10 %-át jó ha megérik.
süti beállítások módosítása