Retroblokk

Retroblokk

Eltűnt csokoládék nyomában

2021. június 27. - Fecske László

Annyi, de annyi jó dolog van az életben, ami csak úgy jön, aztán - még ha meg is kedveljük - hamar el is tűnik. Ezt sok mindenre vonatkoztathatjuk, még az édességekre is. Gombóc Artúr legnagyobb örömére fókuszáljunk egy pillanatra a csokoládékra. 

Hiába volt sokak kedvence a Chokito, amelyet feledhetetlen reklámaival próbáltak beleégetni az agyunkba, mégis eltűnt a boltok polcairól. 

S ha már a reklámról esett szó, elmondhatjuk, hogy ezek roppant szórakoztató miniműsorok voltak. Emlékezzünk csak a Sport szelet gyakran felbukkanó, vidám jamaicai figurájára, aki jót akart, mégis mindig bajt kevert. S ott volt az udvaron játszó kisfiú, akit az édesanyja a Nestlé csokoládéval csalt fel, táviránytóként használva az édességet. Számtalan csokoládé reklámot láthattunk a 80-as, és a 90-es években.

Felsorolni is nehéz lenne, hogy mennyi, de mennyi olyan csokoládé létezett, amelyek már rég a feledés homályába merültek. Csak néhány a teljesség igénye nélkül: Mókus szelet, Kajla, Lottó, Kismackó, vagy épp az Űrhajós. A klasszikus ízek kedvelői azért ne csüggedjenek, mert sok régi kapható még ma is. Van, amelyik kevésbé, van amelyik szinte teljesen átalakult, már a csomagolása sem a régi. A minimális átalakuláson átesett, de még ma is megtalálható csokoládék közé tartozik a Sport-, és a Balaton szelet, valamint a Kapucíner is.

Akad olyan csokirajongó is, aki jobban rajongott a régebbi csomagolásokért, mint az adott édesség megújult külsejéért.

Példaként tekinthetünk a Bohóc szeletre, amelynek a legelső csomagolásán egy ülő helyzetben lévő bohóc mosolygott ránk. Később már csak egy bohócfej, a mai változaton pedig már az sincs. Persze az ízét nagyban megőrizte, de már teljesen új köntösben hever a boltok polcain.

Egy pillanatra kitérnék a Mars, a Snickers, és a Bounty csokoládékra, amelyeket immár jó néhány évtizede ugyanolyan csomagolásban megtalálhatunk a boltokban. Íme, egy jó taktika a készítőktől: ha valami bevált, ne változtassunk rajta! 

Emlékszik még bárki is a Kismackó nevű ostyaszeletre? Egy könnyed csokolédáról van szó, amely többféle csomagolásban létezett. Az Africana elnevezésű táblás csokoládé az idő folyamán legalább annyi változáson ment át, mint az óriási népszerűségnek örvendő Boci csokoládé, amelyet a Zsebtévében szereplő Hiszékeny úr húzott elő gyakran a belső zsebéből, hogy - a Gombóc Artúrhoz hasonlóan csokoládéra éhes - Hakapeszi Maki elhappolja tőle. Ámbár a Boci csoki retró csomagolású változata - amely még ízében is olyan, mint a régi volt - itt-ott még megtalálható, nagy örömünkre.

 Az Állat ABC szerencsére ugyanúgy megtalálható az üzletekben, mint a hasonló méretű és ízű történelmi helyszíneket népszerűsítő csokoládé sorozat. Itt meg kell jegyeznem, hogy a Szerencsi gyár ugyanezen paraméterekkel és hasonló csomagolással készített még Kérem a következőt!, Kukori és Kotkoda, valamint Mézga család féle verziót is. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meg kell említenünk még a rövid életű Batman csokoládét, amelyet kávé ízesítéssel, és egy vagány csomagolással dobtak a piacra, ahonnan hamar el is tűnt. 

Egyébként nagyon sokan vannak, akik gyermekkoruk óta keresik azokat a bizonyos régi ízeket. Akik szerint a ma is létező, nagy múltú termékek már nem olyanok, mint amilyenek annak idején voltak. Ilyen kritikákkal a Túró Rudit, és a szaloncukrokat is szokták bombázni. Nem olyan finom már, mint amilyen gyermekkoromban is volt - halljuk gyakran. 

A gyönyörű csomagolások papírjait - akárcsak a szalvétákat, a képeslapokat, a bélyegeket, és a kártyanaptárakat - előszeretettel gyűjtögettük. Van, aki hosszú évek óta őrzi, van, aki már rég kidobta őket. Mindenesetre ezek a klasszikus termékek szerelmeseinek nagy kincsnek számítanak.

 Azon édességkedvelők, akik kedvelik a klasszikus nyalánkságokat, örülhetnek, hiszen manapság is kapható Macskanyelv, Kojak és Kakas nyalóka, Mese keksz, Duna kavics, Pehely cukor, Téli fagyi, Mogyorókrémes Szerencsi Retró, Gumi Cumi, és persze a fantasztikus ízvilágú Tibi csoki.

 Azt hiszem Hakapeszi Makit, és Gombóc Artúrt is megérthetjük. A csokoládé ugyanis az egyik legfantasztikusabb dolog az egész világon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retroblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr7716605640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.06.27. 13:56:48

A mai Boci csokinak szerintem csak a neve hasonlít az eredetire. A Kajla nevû borzalom pedig álmomban ne jöjjön elõ. Egyedül talán a Balaton szelet ami olyan mint volt.

Örömhernyó 2021.06.27. 14:19:20

@midnight coder: Leírtad előttem amit akartam. A Kajla szelet volt a legrosszabb.
Kedvencem az Africana csoki volt. Szerettem még a Balaton és Sport szeleteket is.

Volt egy nagynéném, akinél mindig voltak csokik, Dunakavics és franciadrazsé a szekrényben. Kizárólag amikor már megavasodtak, akkor adta oda nekem. Előtte soha. Szaloncukrot évekig újrahasznosították a nagyszüleim sose ettem frisset. Mert amikor cserélték is, csak a hároméves, kővé vált konzum szaloncukor jutott, a friss meg ment a fára.

Annyi cukrot letoltunk gyerekkorunkban a torkunkon, hogy csoda, hogy még a hasnyálmirigyem működik.

marék lepke 2021.06.27. 14:26:41

Töredelmesen bevallom, én szerettem a citromos Kajlát. A kedvencem az Africana volt. Az építőtáborban 2 héten keresztül éltem rajta.

DFK 2021.06.27. 14:35:54

A Kajla volt a legalja. Meg a Pajtás.

Fecske László 2021.06.27. 14:49:17

@marék lepke: A Kajla nekem is ízlett, de a nagy többség nagyon utálta. A csokikról szóló fórumokon porig alázzák a Kajlát. Néhány éve visszajött a divatba a Macis Mogyorós csokival együtt, de aztán végleg eltűntek. Az Africana valóban szuper volt. Nekem a Chokito nagyon ízlett. Sütemény formájában néha még megcsináljuk, de a csokiváltozat nagyon hiányzik. Úgy hírlik, hogy nem volt elég népszerű a hazánkban. Nem is értem, hogy miért? Isteni volt.

Visceroid 2021.06.27. 14:58:41

Chokito rendszerváltás után, a többi előtte volt.

Muzsikok közt 2021.06.27. 15:11:39

Az africana az mekkora egy szegyen volt, de olyan olcso volt - kb. az volt az egyetlen elonye. Aztan lett americana is, szinten instant hanyas

Robert William 2021.06.27. 15:24:42

@Örömhernyó: A kajla nem is csoki volt, csak Nugát.

csehlencse 2021.06.27. 15:53:42

Hm, találtam itthon pár régi csokipapírt, amit nem láttam a videóban... :)

makru 2021.06.27. 16:21:08

De gustibus non est disputandum.
Nekem a kávés Kajla kedvencem volt, a citromosat egyszer vettem meg, utána vigyáztam, hogy ez többet ne forduljon elő.
Tovább régi szép emlékek: Gránit kocka, Ezüst desszert, Arany desszert, Keringő desszert (dobozos).

Dee_ 2021.06.27. 16:54:11

Emlékeztek a Százszorszép bonbonra? Még megvan a régi doboz, és mivel azóta kaptam új változatot belőle, elmondhatom, hogy szinte teljesen ugyanaz a tartalma, mint régen volt.

Ironhide 2021.06.27. 18:57:40

Bocsi, de a Lottó még ma is kapható. Én biztos változtam annyit, hogy ma, már ha tényleg eredeti íze is lenne, már nem ízlene. A mai retro csokik is teletömve édesítőszerrel. Nemrég ettem "Duna kavicsot", mondjuk nem is az volt ráírva, csak utaltak rá, de minő borzalom. Lottót régen imádtam, néha veszek, de nem az igazi. Ilyen egyébként a régi vaníliás mazsolás krémtúró.

Lóvéteszlek 2021.06.27. 19:16:57

Nekem a Csilla ostyaszelet volt a kedvencem. Ezt sosem látom a retro édességekről szóló cikkekben. Olyan öreg vagyok, hogy már csak én emlékszem, vagy nem volt nagy szám és azért?

A Joda visszatér 2021.06.27. 19:43:16

A Boci visszahozta ezt a dizájnt, kartonos formában. Sima tejcsoki, és melba (ananásszal töltött ét) van belőle. Utóbbi sztem jobb, mint a Tibi ananásszal töltött étcsokija..

gorgo 2021.06.27. 20:05:57

Autós szelet, Express csoki (ami a kis Sport szelettel volt párban) , Vadász csoki, amit még mindig szeretek és ehetek :)

Abrak A. Dabra 2021.06.27. 21:44:02

Az africana volt minden csokik legrosszabbika. Nálunk egy csokoládé csak komoly okkal érte meg a másnapot, az africana kivételével. Ahhoz hozzá sem nyúltunk.
A piros mogyorós volt a kedvenc.

Flankerr 2021.06.27. 22:39:18

90-s évek eleje/közepe: Nuts! ilyen röplabdás reklámja volt külön dallal, egész mogyoró volt benne, Imádtam, de nagyon hamar eltűnt a boltokból sajnos. Talán Nestlé vagya Marsot vivő végé lehetett.
A Chokito is jöhetne néha.
Lion, az oroszlános, ezt néha még láttam itt-ott.

Örömhernyó 2021.06.28. 06:04:31

@Muzsikok közt: Az Americana szar volt, az Africana viszont jó.

@Robert William: köszi az infót, mindenesetre vacak volt

@Fecske László: A Chokito szerintem túlárazott volt ahhoz képest, hogy mekkora volt. Pont rendszerváltás után jött be, amikor sokan nem engedhették meg.

jegeskaveee. 2021.06.28. 07:36:36

@Ironhide: Ha nem nem ugyanúgy (máz összetétele, színe) van elkészítve, nem is írhatják rá, hogy "Duna kavics".

jegeskaveee. 2021.06.28. 07:41:55

A Korfu néha-néha még kapható, bár az íze nem az, mint régen.
Aztán a fiatalabbak még csak nem is hallottak a Balaton kockáról (kicsi, piros papírba csomagolt kb 3x3 cm-es nugátkocka volt, a Ferke-szeletről, vagy a különlegességnek számító Arany-, Ezüst kockáról...:)))

Kipper 2021.06.28. 11:44:06

A jamaikai figura eredetileg a Japp csokoladet reklamozta, csak jo erzekkel adaptaltak a Sport szelethez.

Hianyolom a listarol a Viola szeletet, vastag zselereteggel.

makru 2021.06.28. 11:50:03

@Lóvéteszlek: Ha jól emléxem, az volt az, amelyikben két ostyalap között a töltelék volt a fő alkotó. Én is szerettem.

Graves 2021.06.28. 12:09:03

Africanat hasfájásig tudtam enni, ma már nem biztos, hogy kéne...
Kókuszos (talán ez volt a neve) kókuszreszelékkel kevert táblás csoki, imádtam.
Meg még rengeteg mindent, ami itt feljebb olvasható - a gyerek mindent megeszik, ami édes.
De ami felejthetetlen: Elöl-hátul sárga, oldalt zöld dobozos szőlőcukor-tabletták. A mentolost utáltam, a citromos, de főleg az ánizsos... emlékszem a túlzabálás utáni rosszullétekre:)

vmaast 2021.06.28. 12:26:57

A Kajla nem is csokoládé volt, de még csak nem is nugát, hanem nugátszerű termék...
Belegondolni sem merek, miből gyárthatták :D

duplasuzy 2021.06.28. 12:52:20

Nem értem, hogy rendszerváltáskor miért is kellett a Sport szeletet Új recept felkiáltással tönkretenni. Szerencse, hogy most jobban hasonlít a régi ízre, bár megtehetnék, hogy nem papíros fóliába csomagolják, hanem sztaniolba!

Almandin 2021.06.28. 13:45:48

Váras csokit most is lehet kapni, az elmúlt hetekben is vettem. Azért nagyon finom, mert nincs túlcukrozva. Mintha most szinte az összes csokoládét túlcukroznák. A Milka pl. sokkal édesebbnek tűnik, mint a 30 évvel ezelőtti változat. Vagy pedig az én ízlésem változott meg. Szeretem az édes dolgokat, de a túlcukrozást már nem.

élhetetlen 2021.06.28. 13:56:06

Tény, hogy sohasem voltam önszántamból korán kelő, tehát az otthoni reggeli hétköznap szóba sem jöhetett. 14 éves koromig falun éltem, volt tehenünk, a nagyanyám meg nagyon jó pótkávét főzött, már nem emlékszem, hogy két kocka zamat és három karika cikória, vagy fordítva. Ezt vittem magammal, és útközben vettem egy sóskiflit, és egy sportszeletet, ez volt a reggeli az első szünetben. Már nem nagyon nézem a csokikat, de pár éve belefutottam a sport szeletbe. Kár volt. A télifagyi is, emlékeim szerint egy lágy, kesernyés krém, volt, a mostani meg valami masszív, sűrű, nagyon édes izével készül. A pilóta keksz sem volt ennyire édes (vagy megöregedtem).
Ami állja a sarat, a kézi gyártású konyakmeggy (Lehel piac), és a lengyel tejkaramella, és a diannás cukor.

élhetetlen 2021.06.28. 14:31:48

@Almandin: Sosem voltam túlzottan édesszájú, de ahogy öregszem, egyre rosszabb. Az egyik lakótárs a házban, agyon dicsért egy cukrászdát, onnét szoktak venni…. Két év után bedőltem, és rögtön túlrendeltem magam, két Rákóczi túrós és két krémes. Rákóczi sarkából egy kiskanálnyi, ehetetlenül édes. Krémes, ugyanez. Aztán megvívtunk a szomszédasszonnyal, mert ők szereti, hogy ha nem viszi el, a szeme előtt dobom a kukába. A paradicsomos káposztát is megfőzöm cukor nélkül. Csoki ügyben a 96-99 százalékosnál tartok, az tökéletesen megfelel nekem.

kéki béla 2021.06.28. 14:57:24

@Ironhide: a lottó csoki addig volt ehető, amíg a posztban látható csomagolása volt. Ez a 25 vagy 28g-os, azonos nevű szar a fűrészporízzel egy undorító átverés.
süti beállítások módosítása